Irkçılığa Karşı Festivale Katılım Çağrısı 2013

Irkçılık hepimizi ilgilendiriyor!

Düşünelim ve mücadele edelim!

Direnişi örgütleyelim!

Irkçılığa karşı festival toplumdaki süregelen ırkçılık problemine eğilmeyi ve ırkçılığa karşı bir direniş ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çünkü ırkçılık toplumda ikincil bir sorun olmaktan öte toplumun temelinde yer almaktadır. Bu yılki festivalde toplumdaki ırkçı yapıları görünür bir hale getirmek ve onlarla mücadele etmek istiyoruz. Almanya’ daki ırkçılık karşıtı direniş çok renkli ve uzun bir geçmişe sahip. Festivalde bu yıl değişik direniş hikayelerine yer vermek istiyoruz ve onların dayanışma temelinde birbirleriyle buluşmalarını hedefliyoruz. Direnişimiz kendini örgütleyebilmeli, Almanya çapında büyümeli ve kendi içinde daha da kenetlenmelidir.

Biz diyoruz ki ‚ırkçılık hepimizi ilgilendiriyor’. Çünkü Almanya’ daki ırkçı düzen herkesi, yani hem ırkçılığa maruz kalanları hem de ırkçılıktan istifade edenleri etkilemektedir. Toplumun önemli bir kısmı bir baskı mekanizması olan ırkçılık yoluyla dışlanmaktadır (mesela göç ya da iltica politikalarıyla). Toplumun diğer bir kısmı da bu dışlamadan kazançlı çıkmaktadır. Örneğin bu gruptaki insanlar için belli başlı kamu mallarına/kamu hizmetlerine erişim, toplumun bütün tabakalarında temsil edilme ve toplumsal hayata katılım çok daha kolay olmaktadır.

Temel hakların ve insan haklarının ihlal edilmesi ya da bu hakların kaybedilmesi, tecrit, sınırdışı edilme, günlük hayatta insan haysiyetiyle oynama, tehdit ve ölüm Almanya’da ırkçılığa uğrayan insanların başına gelebilecek durumlardan sadece birkaçı. Toplumda çok derinlere işlemiş haldeki bu ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Irkçılığa karşı etkin bir şekilde mücadele etmek için her bireyin bu sömürücü güç düzenindeki yeri ve sorumluluğunun bilincinde olması gerekmektedir.

Yine bu yılki festivalde de ırkçılık mağdurlarının görüşleri/bakış açıları festivalin odak noktasını oluşturacaktır. Ayrıca festival fikir alışverişi için bir platform ve alman medyasındaki yaygın suçlu ve kurban temsiline alternatif bir karşıt kamusal alan sunacaktır. Festivalde birlikte yaratıcı direniş fikirleri geliştirmek ve böylece değişik hareket planları oluşturmak istiyoruz. Biz bu bağlamda sistem ve kapitalizm eleştirisinin yapıldığı diğer mücadelelerle bağlantı kurmanın da ırkçılığa karşı stratejiler arasında önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden insan haklarını hiçe sayan norm ve değerlere karşı mücadele veren herkesin festivalde aktif olmasını istiyoruz.

Festivalde sanat, siyaset, sahne programı, tartışma panelleri, okumalar, sergiler, tiyatro, film gösterimleri, aksiyonlar, atölyeler, çocuklar için program gibi değişik etkinliklere yer verilecektir. Bu çok renkli platformu birlikte politik bir şekilde geliştirmek için hepinizi bizimle buluşmaya, tanışmaya, anlamaya, bilgilenmeye, tartışmaya, birbirimizden güç almaya, eğlenmeya ve çok daha fazlasına davet ediyoruz.

Irkçılığa karşı festival

16.-18. August 2013
Berlin – Blücherplatz (U Hallesches Tor)