Poziv za Festival protiv Rasizma 2015

Samoodlučna promena – solidarno umrežavanje!

Rasizam je u našem društvu duboko ukorenjen, nije sporedna pojava. Na trećem Festivalu protiv Rasizma 2015. hoćemo rasistične strukture i otpor protiv tih struktura učiniti vidljivima.
Festival će služiti kao platforma na kojoj će biti predstavljene i razmenjene različite perspektive i priče otpora, tako da se mogu sklopiti daljnja solidarna poznanstva. S ciljem da naš otpor solidarno i samoorganizirano nastavimo, želimo se širom države umrežiti i dalje izgraditi zajedničku borbu protiv rasizma.
Rasistične okolnosti utiču na svaku osobu u Nemačkoj jer u ovom ugnjetavalačkom sistemu ne postoji neutralna pozicija – to se pokazuje svakodnevno.
Mnogim se ljudima u ovom društvu kroz rasizam uskraćuju osnovna i ljudska prava: pogodjeni su izolacijom i deportacijom, svakodnevnim ponižavanjem, nedostatkom društvene participacije, kliznućem u siromaštvo, ugrožavanjem i smrću.
Većina društva profitira od tih nejednakih okolnosti i od nasilja: lakšim pristupom obrazovanju, bolji prilikama na tržištu rada i stambenom tržištu, izostankom omalovažavajuće kontrole pasoša/putovnica, ulaskom bez problema u klubove, olakšanim putovanjem, a to je samo par primera koje navodimo.
Rasizam je za mnogo ljudi gorka svakodnevnica. Kako bi se to promenilo svi moraju spoznati svoju sopstvenu ulogu i odgovornost u ovim nasilnim okolnostima.
I u ovoj godini želimo omogućiti i stvoriti mesto na kojem će ljudi, koji svakodnevno doživljavaju rasistično nasilje u svim oblicima, biti u centru pažnje.
U okviru festivala želimo zajedno sa vama razviti ideje za otpor i izraditi nove mogućnosti za delovanje. Važan nam je spoj i razmena o društvenokritičkim strategijama protiv rasizma.
Festivalski program će se sastojati (consists of) od političko-umetničkih izvedbi, diskusijskih tribina, čitanja, izložba, pozorišnih predstava, prikazivanja filmova, radionica, dečijeg programa itd. Pozivamo sve, koji se bore protiv vladajućih nehumanih ideologija i nehumanih sistema vrednosti, da zajedno na umetničko-politički način stvorimo ovaj raznolik prostor, da se sastanemo, upoznamo, da bismo razumeli, da bismo se informirali, da bismo diskutirali, jedni druge ohrabrivali, da bi se družili i lepo proveli…
Ti si pozvan_a/vi ste pozvane_i da kulturno i politički napunite ovaj prostor sadržajem i akcijama – Svrati/svratite i učestvuj/učestvujte!

Srdačan i solidaran pozdrav
Festivalski savez protiv Rasizma

%d Bloggern gefällt das: